1397/10/18 09:00
عوامل برتری تغذیه ای آبزیان
داستان غذا های دریایی و رابطه آنها با سلامت انسانها از آنجا شروع شد که برای اولین بار در سال 1970 میلادی، اسکیموهایی که در گرینلند زندگی میکردند. مورد تحقیق قرار گرفتند و طبق این تحقیقات مشخص گردید که در آن ها بیماری قلبی به هیچ عنوان وجود ندارد. غذایی که اسکیموها مصرف میکردند، مانند غذایی که آمریکائی ها و اروپائی ها مصرف میکردن حاوی مقدار زیادی چربی، پروتئین و کلسترل بوده اما آترواسکلروز که باعث مرگ تعداد زیادی از آمریکائی ها شده بود، در اسکیموها مشاهده نشده نتایج بدست آمده در این تحقیق، توسط تحقیقاتی که هندها، سوئدی ها و آمریکائی ها انجام دادند نیز به اثبات رسید. بررسی رژیم غذایی اسکیموها نشان داد که چربی مصرف شده توسط آنها با چربی که در رژیم غذایی آمریکائی ها و اروپائی ها وجود دارد متفاوت میباشد.

اسیدهای چرب غیر اشباع و سلامتی
رژیم غذایی اسکیموها از حیوانات دریایی و ماهی تشکیل شده است که چربی موجود در این موجودات آبزی از نوع اسیدهای چرب غیر اشباع میباشد. در حالیکه حیوانات خشکی زی و حبوباتی که ما به طور معمول استفاده میکنیم دارای اسید های چرب اشباع شده هستند در واقع این نکته را به این صورت نیز میتوان بیان کرد که چربی موجود در بدن حیوانات آبزی از نوع امگا میباشد در حالی که این نوع چربی در موجودات خشکی زی یافت نمیشود.
هضم پذیری گوشت ماهی
آزمایشات نشان داده که میزان هضم پذیری ماهی بین 89 تا 96 درصد است که این مقدار برای گوشت گاو و مرغ بین 87 تا 90 درصد است. در تحقیقات دیگر میزان هضم پذیری گوشت ماهی آزاد تا 99 درصد اندازه گیری شده است. همچنین مقادیر مشابهی برای ماهی تن، ساردین و قباد از نظر هضم و جذب به دست آورده اند. بررسی های جدید راه های جلوگیری از مبتلا شدن به امراض قلبی را نشان داده و راهگشای ایمن شناسی، سرطان، بیماریهای مری، سر درد و متابولیسم سلولها نیز میباشند.

گرد آورنده: سکینه ابراهیمی، کارشناس ارشد شیلات
داستان غذا های دریایی و رابطه آنها با سلامت انسانها از آنجا شروع شد که برای اولین بار در سال 1970 میلادی، اسکیموهایی که در گرینلند زندگی میکردند. مورد تحقیق قرار گرفتند و طبق این تحقیقات مشخص گردید که در آن ها بیماری قلبی به هیچ عنوان وجود ندارد. غذایی که اسکیموها مصرف میکردند، مانند غذایی که آمریکائی ها و اروپائی ها مصرف میکردن حاوی مقدار زیادی چربی، پروتئین و کلسترل بوده اما آترواسکلروز که باعث مرگ تعداد زیادی از آمریکائی ها شده بود، در اسکیموها مشاهده نشده نتایج بدست آمده در این تحقیق، توسط تحقیقاتی که هندها، سوئدی ها و آمریکائی ها انجام دادند نیز به اثبات رسید. بررسی رژیم غذایی اسکیموها نشان داد که چربی مصرف شده توسط آنها با چربی که در رژیم غذایی آمریکائی ها و اروپائی ها وجود دارد متفاوت میباشد.

اسیدهای چرب غیر اشباع و سلامتی
رژیم غذایی اسکیموها از حیوانات دریایی و ماهی تشکیل شده است که چربی موجود در این موجودات آبزی از نوع اسیدهای چرب غیر اشباع میباشد. در حالیکه حیوانات خشکی زی و حبوباتی که ما به طور معمول استفاده میکنیم دارای اسید های چرب اشباع شده هستند در واقع این نکته را به این صورت نیز میتوان بیان کرد که چربی موجود در بدن حیوانات آبزی از نوع امگا میباشد در حالی که این نوع چربی در موجودات خشکی زی یافت نمیشود.
هضم پذیری گوشت ماهی
آزمایشات نشان داده که میزان هضم پذیری ماهی بین 89 تا 96 درصد است که این مقدار برای گوشت گاو و مرغ بین 87 تا 90 درصد است. در تحقیقات دیگر میزان هضم پذیری گوشت ماهی آزاد تا 99 درصد اندازه گیری شده است. همچنین مقادیر مشابهی برای ماهی تن، ساردین و قباد از نظر هضم و جذب به دست آورده اند. بررسی های جدید راه های جلوگیری از مبتلا شدن به امراض قلبی را نشان داده و راهگشای ایمن شناسی، سرطان، بیماریهای مری، سر درد و متابولیسم سلولها نیز میباشند.

گرد آورنده: سکینه ابراهیمی، کارشناس ارشد شیلات